#معرفى_بزرگان 


پروفسور محمدقلى شمس ( ١٢٨٣ تهران - ١٣٧٥ تهران )


محمدقلی شمس در سال ۱۲۸۳ در تهران به دنیا آمد. وی فرزند دکتر یحیی شمس ملقب به لسان الحکما و نوه عبدالحسین میرزا ملک آرا (ملقب به شمس الشعرا از شاعران عارف مسلک دوران قاجار و نواده فتحعلی شاه قاجار) بود وی در سال ۱۳۰۲ به هزینه پدرش وارد رشته پزشکی در دانشگاه نظامی لیون شد. 

او تنها دانشجوی غیرفرانسوی بود که موفق به ورود دوره دکتری دانشگاه شد و در سال ۱۳۱۱، قبل از تاسیس دانشگاه تهران، به دعوت وزیر علوم به ایران بازگشت.

وی پس از بازدید از جنوب ایران و مناطقی که به دلیل شیوع بیماری تراخم، کوری بیداد می کرد، {شوشتر به "شهر کوران"  معروف شده بود،} برای همیشه از بازگشت به فرانسه صرف نظر کرد. روش درمانی او برای این بیماری در مقاله‌ای مفصل در سال های دهه ۱۹۵۰ ارائه گردید.

اولین عمل پیوند قرنیه ایران در سال ١٣١٣ توسط او در بیمارستان فارابى انجام شد.

همچنین پیوند صلبیه و پیوند توأم صلبیه و قرنیه، درمان تراخم چشم، درمان فشار شریان شبکیه از دیگر افتخارات ایشان است.

شمس بنیان گذار بیمارستان چشم پزشکی فارابی به عنوان اولین مرکز تخصصی چشم پزشکی در ایران است. 

وی در هنگام مرگ قدیمی ترین عضو انجمن چشم پزشکی فرانسه بود و بارها به ریاست انجمن‌های چشم پزشکی مختلف در جهان برگزیده شده بود.

وی مؤسس انجمن چشم پزشکی ایران و بنیانگذار " علم چشم پزشکى" در ایران بود. 

سرانجام پروفسور محمد قلى شمس پس از ٦٥ سال تحقیق و پژوهش و خدمت به مردم در سن ٩٢ سالگى با کوله بارى از علم و معنویت چشم ازجهان فرو بست.


"زمانى که به وطن بازگشتم فقط چند چشم پزشک در ایران بود اما حالا که نگاه مى کنم و صدها چشم پزشک جوان و علاقمند که اکثرا شاگردانم بوده اند را در این زمینه به فعالیت علمى و درمانى مشغول مى‌بینم، احساس مى‌کنم بهترین عمر و زندگى را داشته ام و بهترین یادگار را براى سرزمینم بجاى گذاشتم."


📝 آخرین مصاحبه دکتر شمس در زمان حیات